Михајло Идворски Пупин (1854-1935) био је научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носила југословенског одликовања Бели орао Првог реда и почасниконзул Србије у САД. Био је и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. Добитник је Пулицерове награде(1924.) за аутобиографско дело,,Од пашњака до научењака''.Михајло Пупин је током свог научног и експерименталног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета.

 

БИОГРАФИЈА

Михајло Пупин рођен је 1854.године у селу Идвор (данас у oпштини Ковачица)у Банату. Отац му се звао Константин, а мајка Олимпијада. Имао је четворицу браће и пет сестара. Пупин се оженио 1888.године Американком Саром Катарином Џексон из Њујорка са којом је имао ћерку Барбару. У браку су живели 8 година, јер је супруга умрла од упале плућа. Умро је 1935.године у Њујорку и сахрањен је на гробљу Вудлон у Бронксу.

ОБРАЗОВАЊЕ

Школовао се у свом родном месту па у Панчеву, Прагу и у Америци. Био је студент Колумбија колеџа у Њујорку. Затим одлази на студије у Велику Британију па затим и у Берлин.

АКАДЕМСКА КАРИЈЕРА И НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД

Михајло Пупин је започео каријеру наставника на Универзитету Колумбија 1889.године где је радио пуних четрдесет година. Постао је редовни професор 1901.

ПУПИНОВИ КАЛЕМИ

Пупинов најзначајнији проналазак је у свету познат под именом,,Пупинова теорија''(1896.) којом је решио проблем повећања домета простирања телефонских струја.Решавајући многе проблеме који су се јављали у примени пупинизације, Пупин је проналазио нова решења у области примене наизменичних струја.Објавио је око 70 техничких чланака и извештаја и 34 патента.