Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Обележава се од 1981. године, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је давне 1945. године основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO).
Имајући у виду светски дан хране који се обележава у месецу октобру, одлучио сам да са својим ученицима направим тематску недељу, где ће се сваки дан реализовати понека радионица у вези са храном. Узимајући у обзир све факторе, овај датум смо оправдано обележили са кашњењем, али са подједнаким значајем.
Понедељак 23.10. – Прављење туршије
Уторак 24.10. – Здрава и нездрава храна
Среда 25.10. – Витамински круг
Четвртак 26.10. – Добро избалансирана исхрана
Петак 27.10. – Воћни ражњићи
Сви су пред задатком од значаја за цео људски род – владе земаља, академска заједница, цивилни сектор, али и сваки појединац, без изузетка – сви заједно и солидарно морамо радити на истицању права свих људи на храну, на здраву исхрану, али и на мир и једнакост.
Свако од нас понаособ, од најмлађих до најстаријих, може нешто да учини. Удруженим снагама могли бисмо да градимо инклузивнији свет који има одрживу будућност, са људима који својим делима показују емпатију и солидарност.
Стеван Рад, учитељ